Vgradni kamini - Kako vgraditi kamin?

Če si želite električni kamin izdelati sami, potrebujete zgolj enega izmed električnih kaminskih vložkov ali enega izmed vgradnih kaminov iz naše ponudbe ter ustrezno ograjeno odprtino v vašem bivalnem prostoru, kamor boste kamin namestili. V bližini potrebujete tudi električno vtičnico, s katero boste lahko kamin tudi vklopili.

Ko imate komplet za namestitev vašega električnega vložka ali vgradnega kamina pripravljen, skrbno izberite mesto, kamor želite postaviti vaš kamin. Namestitev se bo razlikovala glede na vaše želje, prostor, ki ga imate na voljo ter slog oblikovanja vašega doma.

Z našimi električnimi kaminskimi vložki ali vgradnimi kamini si lahko ustvarite tradicionalni slog kamina, so pa primerni tudi za izdelavo stenskih kaminov.

Pomembno je, da si naredite strukturo oziroma odprtino v katerokoli površino, v katero boste lahko vstavili električni kaminski vložek ali vgradni kamin. Namestijo se lahko v različne materiale, kot so marmor, MDF, les ali keramika, ki bodo kot osnovna struktura obkrožali efekt ognja, ki bo proizveden iz kaminskega vložka. Nato se lahko odločite, ali želite, da bi bil dizajn kamina bolj tradicionalen, tako da izberete model električnega vložka z umetnimi drvmi, ki omogoča tudi efekt žarenja drv.

Če želite nekaj idej o tem, kako preprosto si lahko sami naredite kamin na elektriko v kateremkoli prostoru vašega doma, si spodaj oglejte nekaj fotografij, kako so si to naredili nekateri drugi lastniki stanovanj in hiš:

Upoštevajte, da bo dejansko oblikovanje ohišja in značilnosti vašega električnega kaminskega vložka ali vgradnega kamina odvisno od tega, kakšen komplet boste nabavili in kako ga boste izkoristili. Vsi naši modeli kaminov so zelo napredni, imajo vrhunsko tehnologijo in vključujejo tudi daljinski upravljalnik, s katerim lahko kamine upravljanje na daljavo.

Ko je komplet nameščen, je vse, kar morate storiti, da napolnite rezervoar z vodo*, vklopite kamin in uživate v varnem, čistem in toplem vzdušju vašega doma.

*destilirana ali filtrirana voda (odvisno od modela).

Postopek vgradnje električnega kamina

Prva stvar, o kateri se boste morali odločiti že pred nakupom kamina je, ali ga želite namestiti v steno ali preprosto postaviti v odprtino na površini.

Vgradni električni kamin Prism 34

Vgradni kamini so sestavljeni iz električnega kaminskega vložka in kurišča ter so namenjeni vgradnji v steno (vertikalna vgradnja) tako, da je

sprednji del kamina poravnan s steno. To daje vašemu kaminu sodoben videz ter je narejen po vaši meri. Vgradni kamin lahko uporabite tudi kot vložek v enega izmed kaminskih ohišij, ki jih najdete pod imenom Električni kamini.

Pri izbiranju vdolbine za vgradnjo, ki ga boste naredili z vgradnim kaminom, boste morali najprej razmisliti, ali imate v steni dovolj prostora. Najti boste morali področje, kjer ni električnih omaric, napeljav, vodovodnih cevi, ipd., ki bi lahko bile v napoto. Druga možnost, ki jo lahko uporabite je, da s pomočjo mavčnih plošč ali podobno, zgradite zid navzven in tako prilagodite steno za vgradnjo kamina.

Kaminski vložek

Kaminski vložki so namenjeni vgradnji v polico ali kakšno drugo ravno površino z odprtino (horizontalna vgradnja), kamor vložek tudi vstavimo, in sicer tako, da je zgornji rob kasete-vložka poravnan s površino, vidna pa je zgolj zgornja plošča vložka, torej kurišče z imitacijo drv (glej primer: SLIKA). Določeni modeli pa se lahko postavijo tudi zgolj na površino in jih ni potrebno vgraditi v odprtino (glej primer: SLIKA).  Tako boste z neverjetno preprostostjo ustvarili osupljiv, okolju prijazen kamin. Prepustite se domišljiji in ustvarite svojo lastno mojstrovino brez naporov. Električni kaminski vložek lahko namestite, kjerkoli želite in preprosto priključite (“plug&play”).

Električni kamini*. Tukaj najdete kompletne električne kamine, ki jih zgolj postavite na želeno mesto v vašem bivalnem prostoru in priklopite. Sestavljeni so torej iz električnega kaminskega vložka, kurišča ter ohišja in predstavljajo kompleten električni kamin, pripravljen na uporabo.

Namestitev vgradnega kamina

Namestitev vgradnega kamina bo zahtevala nekaj rezanja, kitanja in ostalih zaključnih del. Če ste tip človeka, ki zna kaj narediti tudi sam, si lahko takšno montažo zadate kot vikend projekt. Če ne, pa priporočamo najem kakšnega strokovnjaka – obrtnika, da opravi vgradnjo kamina namesto vas.

Navodila za namestitev se razlikujejo glede na izbran model. Vedno upoštevajte navodila za namestitev, ki ste jih dobili z nakupom vašega električnega kamina. V primeru, da boste vaš kamin vgradili v zidano steno, boste morali uporabiti tudi zidarska sidra in vijake, ki jih lahko najdete v vsaki boljši trgovini za domače mojstre.

Spodaj je nekaj preprostih korakov, ki vam bodo pomagali namestiti vgradni kamin v odprtino stene.

  1. korak: Določite pravo mesto

Locirajte profile v ozadju suhomontažne stene. Glede na velikost vašega vgradnega kamina, bo vaš zid moral podpirati precejšnjo težo.

Glede na to, da gre za električni kamin, se prepričajte, da imate električno vtičnico, ki se nahaja v bližini in pod enoto. Električna vtičnica mora biti pod kaminom, saj se nad kaminom dviga suha para in bi sicer sevala direktno na vtičnico.

  1. korak: Direkten priklop ali običajna vtičnica

Obstajata dve možnosti priklopa: Direktno v vaše hišno omrežje ali preko običajne vtičnice.

Direkten priklop je seveda videti bolje, saj je žice mogoče skriti v steni in vam ni treba skrbeti za slabe povezave. Edina slaba stran je, da boste za priklop potrebovali električarja. Priklop v običajno vtičnico je tako lažji, vendar ne ponuja takšne estetike, kot skrite žice. Še vedno pa lahko najdete kreativne načine za prikrivanje vtičnic in kablov.

  1. korak: Priprava odprtine v zidu in izdelava okvirja

Vgradnja kamin

Ko ste preverili pravo lokacijo za vgraditev kamina v vašo suhomontažno steno, izrežite odprtino v zidu z uporabo sabljaste ali vbodne žage. Ko imate odprtino pripravljeno, je potrebno izdelati okvir z uporabo desk-plošč 35mm x 90mm, glede na dimenzije vašega vgradnega kamina oziroma električnega kaminskega vložka. Vedno prej preverite, kako pravilno zmeriti dimenzije vašega kamina.

Postavite vgradni kamin ali električni kaminski vložek v odprtino. Uporabite izravnalne obroče, da poravnate kaminski vložek in z vodno tehtnico preverite, ali je kamin v popolnoma vodoravnem položaju. To je eden izmed najbolj pomembnih korakov. Ko ste prepričani, da je vgradni kamin ali kaminski vložek popolnoma raven, lahko pritrdite kamin na okvir s pomočjo montažnih nosilcev in vijakov.

  1. korak: Električna priključitev

Priključite napravo v vtičnico. Prepričajte se, da imate dostop do priključka tudi po namestitvi, da se lahko zagotovi nemoten odklop. Prepričajte se, da je napajalni kabel za napravo v desnem ali levem kotu, da ustreza lokaciji vaše napajalne vtičnice in ni ujet pod napravo, tako da se ne bi poškodoval.

Aparat lahko priključimo tudi na fiksno napeljavo v vaših prostorih z ustreznim priključkom v električno omarico, ki je nameščena v bližini naprave. Ta električna instalacija mora biti izvedena s strani pristojnega električarja in mora biti strogo v skladu z veljavnimi predpisi I.E.E za električne opreme v stavbah.

Ne naredite začetniške napake in ne zaključite vseh del, preden najprej ne preverite električne povezave. Vklopite kamin in se prepričajte, da vsi programi delujejo pravilno.

5. korak: Končna obdelava

Vgradnja kamin

Ko je vse notranja namestitev končana, lahko zaprete oziroma zakrpate steno. Večina izdelkov že ima kakšno obrobo, ki bo v pomoč pri prikrivanju stika med kaminom in suhomontažno steno. Steno zaključite čim bolj natančno, da bodo robovi čisti, kolikor je mogoče.

Izravnajte in pobarvajte steno preden namestite obrobo oziroma okvir. Obvezno uporabite tudi slikopleskarski trak in pokrivalo za zaščito vašega kamina. Ko boste zaključili z deli in je barva posušena, lahko namestite tudi obrobo in vaš kamin je pripravljen za uporabo.

Nameščanje električnega kaminskega vložka . Z uporabo dimenzij, ki jih najdete v navodilih za vgradnjo, lahko oblikujete odprtino za napravo. Prepričajte se, da ste zagotovili prostor pod in okoli naprave za povezavo z vodo in električno povezavo. Ko je odprtina pripravljena, lahko vanjo namestite napravo. Prepričajte se, da je nastavljena na sredino. Ko je naprava v pravilnem položaju, dvignite pokrov in z uporabo ustreznih vijakov za pritrditev v steno, vijačite skozi nastale luknje v stranskih panelih levo in desno, dokler ni aparat ustrezno pritrjen.

Od tukaj naprej pa je samo še »Plug & play« (priključi & zaženi), tako da enostavno priključite električni kabel v vtičnico in uživate!

Zaključek

Vgradni kamini ter kaminski vložki, ki jih vgradite v polico z odprtino, imajo zelo sodoben videz. S svojo postavitvijo imajo bolj izrazito funkcijo v vašem domu, njihov dizajn je bolj eleganten in moderen.

Če namestitev vgradnega kamina ali kaminskega vložka po meri za vas ni izvedljiva rešitev, lahko še vedno posežete po kompletnih električnih kaminih, ki jih zgolj postavite na želeno mesto v vašem bivalnem prostoru ali montirate na steno in priklopite. Na voljo vam je širok spekter naših ohišij, ki so kot kos pohištva in bodo zadovoljili vsako vašo oblikovalsko zahtevo.

Celotno našo ponudbo si lahko pogledate pod kategorijami: kaminski vložki (horizontalna vgradnja), vgradni kamini (vertikalna vgradnja) in električni kamini